Arte Del Canto

Categorie : klassiek traditioneel opera
Genre : zingende ober

Demo Materiaal: VIDEO1

Arte del Canto is lyrische zang zoals u nog nooit heeft ervaren.

De onstuimige stem van Roberto Carlos Rach zal u verrassen met haar vrouwelijke toon en hartstocht wanneer hij u heel persoonlijk en van zeer dichtbij een van zijn tijdloze liederen opdraagt.
Roberto wordt begeleid door zanger en gitarist Antonio Manzone, een in Nederland unieke Italiaanse troubadour met een bijzondere passie en een vurige gitaarstijl.

Arte del Canto is entertainment op niveau door twee ervaren musici die verenigd worden door het plezier en de ambitie om hun kunst en vermaak spontaan en zonder kapsones met u te delen.

Als extra aanvulling is Roberto in staat om kundig aan tafel te serveren (symbolisch, zingende ober!) in combinatie met zijn zangkunsten (onder voorwaarden).

Roberto Carlos Rach - counter tenor
Antonio Manzone - gitaar

Optreden 30 / 35 min.


Recent repertoire:

Musica Proibita (Enrico Caruso), Summertime (George Gershwin), Marenariello (Het vissersmesje), Torna a Surriento (Napolitaans), O sole mio (Napolitaans), Partiró (Time to say Goodby). Santa Lucia (Napolitaans), Parlami d'amore Mariú (Vittorio de Sica), Song from Moulin Rouge (Where is your heart), Besame Mucho (Consuelo Velasquez), Naila (Mexican traditional from Oaxaca).


Roberto Carlos Rach is afgestudeerd als zangdocent en werkzaam als coach aan de Haagse Opera.
Hij treedt regelmatig als solist met koren en orkesten.
Traditiegewijs zingt hij elk jaar weer de vermaarde Mattheuspassion van J. S. Bach in Amsterdam.


Antonio Manzone studeerde af als gitarist aan het Rotterdams Conservatorium en heeft in de loop van een lange carrière een geschakeerde professionele ervaring vergaard in verschillende muziekstijlen.
Zijn passie, naast het componeren van liederen en muziek is het Napolitaans lied, een traditie die hij in de Nederland hoog houdt door regelmatig in theaters op te treden en in zijn beroep van troubadour en entertainer.


Uitgebreid:

Duo Arte del Canto is een samenwerking tussen troubadour/gitarist Antonio Manzone en contra-tenor Roberto Carlos Rach.
Samen brengen deze twee artiesten een selectie uit de meest bekende lyrische liederen ten gehore in een kort licht-klassiek optreden waar de onstuimige stem van Roberto Carlos Rach over de magische klanken van de gitaar van Antonio Manzone zweeft.

Contra-tenor: het stemregister 'contra-tenor' stamt uit de tijd dat het voor vrouwen verboden was om op te treden.
De vrouwelijke rollen werden overgenomen door een mannelijke zanger die dankzij een speciale stemtechniek in staat was om de notenomvang en de timbre van een zangeres te benaderen.
Uiteraard werd van de artiest ook de vaardigheid geëist om een vrouwelijke personage realistisch neer te zetten...

De gitaar is niet de meest voor de hand lopende instrument als het gaat om klassieke muziek te begeleiden, dat komt door het doorgans lage volume van dit instrument als door de volkse alledaagse uitstraling dat dit instrument in het verleden kenmerkte.
Het is vanaf de jaren '50 dat de klassieke gitaar weer in ere werd hersteld door virtuoze spelers en componisten als Andres Segovia en Heitor Villa Lobos.
De klank van de gitaar verleent aan elke uitvoering een intiem en onpretentieus character dat onmiddellijk de harten steelt.

Een optreden van Arte del Canto duurt maximaal 35 min.
En omvat een keuze aan alom bekende klassiekers zoals 'Musica Proibita' van Enrico Caruso, 'Parlami d'Amore Mariú', 'Besame Mucho', 'Naila' (een Mexicaanse serenade), 'Ave Maria' (van Bach-Gounod), 'Summertime' (uit de musical Porgy & Bess van George Gerschwin), 'Funicculí Funicculá', 'O' Sole Mio' en 'Torna a Surriento'.
Daar waar nodig worden de muziekstukken voorzien van een korte, ludieke introductie waarbij het ijs meteen word gebroken en de stijfheid van een klassiek optreden direct verdwijnt.
In andere woorden: een licht klassiek optreden van aria's - door elk publiek bekend en geliefd in een zeer originele en boeiende vertolking...

Er wordt wel geëist dat tijdens de uitvoering de toeschouwers gaan zitten en de stilte observeren.