La Primavera

Categorie : klassiek traditioneel opera
Genre : barok

Demo Materiaal: AUDIO1, AUDIO2

La Primavera is een ensemble dat zich heeft gespecialiseerd in de muziek uit (voornamelijk) de barok.
Op kopieën van oude en onbekende instrumenten, zoals de luit, harp, blokfluiten en viola da gamba geven zij een sfeerbeeld van die tijd.
Zij spelen muziek zoals die klonk tijdens privé-concertjes, feesten op het paleis en samen musicerende vrienden.

In juist deze overgangsperiode heeft Italië (of beter de stadsstaten die in het huidig Italië liggen) een belangrijke rol gespeeld.
Hier werd namelijk een nieuwe stijl (Nuove Musiche) ontwikkelt waarin de (tekst)expressie steeds belangrijker werd.
Dus veel passie, melancholie en heimelijke verlangens.


Italiaanse Programma’s :

O bella Napoli
"Napoli, de havenstad aan de voet van de Vesuvius.
Er zijn weinig plekken in Europa waar verschillende muzikale werelden elkaar zo doordringen en waar profane en religieuze muziek, klassieke en volksmuziek zo dicht bij elkaar liggen.
Napels, een stad met de hete adem van de vulkaan in haar nek, met een directe verbinding naar het binnenste van onze aarde.
Napels, een stad waar het in de donkere steegjes en huizen, de plaza’s wemelt van geesten die je in hun ban willen slaan " (tekst vrij naar Henning Bolte).
Een programma wat gemakkelijk aanspreekt en waarin de volksmuziek en buitenlandse invloeden duidelijk hoorbaar zijn.

Nova Fiamma
Een hartstochtelijk programma met Italiaanse muziek vol vuur en passie, waarin naast het veel bezongen liefdesverdriet plaats is voor nieuwe liefde.

O La Primavera
Een lenteprogramma met Italiaanse muziek met de lente als thema.

Dialogo della Musica
Een programma met muziek uit het 17e eeuwse Rome.


Verschillende Italiaanse programma ‘s zijn beschikbaar af te stemmen op uw wensen !


Repertoire:
Amarilli, mia bella! Non credi o, Del mio cor dolce desio, D’esser tu l’amor mio?, Credilo pur, e se timor t’assale, Prendi questo mio strale, Aprimi il petto, E vedrai scritto in core, Amarilli è il mio amore.


De Musici:

La Primavera bestaat uit musici van verschillende nationaliteiten, onder andere Nederlands, Frans, Duits en Braziliaans.
De meeste van hen studeerden na hun opleiding in hun geboorteland ook aan Nederlandse conservatoria. Een gezamenlijke passie voor de muziek van de laat-renaissance en de barok deed deze musici in 1996 besluiten het ensemble La Primavera op te richten.

Met een uitgebreide continuo groep en diverse solisten maakt La Primavera haar concerten tot een speciale gebeurtenis vol afwisseling en vernieuwing.
Het aantal musici varieert afhankelijk van het programma van twee tot acht mensen.
Ook kan voor bepaalde projecten de vaste kern van het ensemble worden aangevuld met andere zangers en instrumentalisten.

La Primavera werkt eveneens met instrumentalisten.